Sastojci

Koju zubnu pastu treba upotrebljavati? Koju preporučiti, a da smo sigurni da nema štetnih sastojaka? Je li fluor uistinu opasan? Ima li smisla zubna pasta bez fluora? Što su to aktivni sastojci i jesu li svi isti?

Sve su to pitanja koja često čujemo. No vrlo rijetko čujemo što to zubna pasta zbilja sadržava i je li to dobro ili loše za naše zdravlje.

Nažalost, odgovor na to pitanje vrlo je često baš onakav kakav ne bismo željeli. Sve veća potrošnja i snižavanje cijena proizvoda rezultirali su uvođenjem rizičnih sirovina u sastave zubnih pasta. Za većinu od njih nikako ne bismo željeli da se nađu u dodiru s našom usnom šupljinom ili s usnom šupljinom naših najmilijih, a posebno djece. Istovremeno, udio uistinu korisnih aktivnih sastojaka drastično se smanjio. Upravo su oni najskuplji dio paste i aktivno djeluju na poboljšanje našeg oralnog zdravlja.

Idemo razložiti zubne paste na najvažnije sastojke:

Aktivni sastojci

Zaduženi su za ublažavanje upalnih procesa i uklanjanje njihovih uzroka, neutraliziranje bakterija u ustima, kao i za prevenciju nakupljanja istih. Ujedno štite sluznicu, učvršćuju tkiva i daju osjećaj svježine. Aktivne sastojke potrebno je pažljivo probrati i uravnotežiti.

Abrazivi

Zaduženi su za mehaničko uklanjanje zubnih naslaga. Zubni plak sadržava bakterije koje se vrlo brzo razmnožavaju i tvore masu koja uzrokuje karijes. Plak se mineralizacijom pretvara u zubni kamenac koji uzrokuje parodontnu bolest. Abrazivi su bitna komponenta za uklanjanje naslaga, no ne smiju biti pregrubi kako ne bi oštećivali zubna tkiva.

Pjenilo

Ono što mehanički četkanjem skinemo sa zuba i sluznice uklanjamo pjenilom. Zbog velike aktivne površine pjenilo prima nečistoće na sebe te ih izbacuje iz usne šupljine. Pjenila su vrlo bitna u održavanju higijene zuba, no postoji potencijalna štetnost natrijevog lauril sulfata koji se uglavnom koristi za proizvodnju deterdženata i šampona, a uglavnom ga nalazimo u mnogim zubnim pastama. Naša pjenila su prirodna i u našim pastama nema natrijevog lauril sulfata (SLS).

Okus i miris

Tu smo najosjetljiviji jer nam se ukusi razlikuju. Stoga je vrlo teško postići okuse i mirise koji bi većini ljudi bili ugodni. Okusi i mirisi u pastama najčešće nisu prirodnog porijekla već su proizvodi kemijske industrije koje je u današnjem svijetu pojeftinjenja proizvodnje najlakše upotrebljavati. Mi smo zadržali prirodnu aromu i miris.

Fluor

Iako spada u kategoriju aktivnih sastojaka, izdvojili smo ga jer je zadnjih godina postao tema brojnih rasprava. Stomatološka struka kaže da fluor jača zube tako što ubrzava remineralizaciju i sprječava bakterije u proizvodnji kiselina koje rastvaraju kristale u zubima te ih tako oslabljuju. Obnavlja oštećenu caklinu, smanjuje stvaranje plaka i djeluje protiv karijesa. Protivnici fluora argumentiraju da je fluor potencijalno štetan i ne žele ga upotrebljavati ni na koji način.

Projekt Zoobzone® pokušao je napraviti odmak od uobičajenog načina formuliranja zubnih pasti i iz njihova sastava ukloniti sve potencijalno štetne i otrovne sastojke. Ujedno smo željeli napraviti pastu koja će zadovoljavati sve suvremene zahtjeve. Da bude praktična, dobrog okusa i mirisa, da se idealno pjeni, da uistinu djeluje protiv karijesa i bolesti usne šupljine te da bude posebna i drugačija od svih onih koje preplavljuju tržište. S obzirom na to da je i sam čovjek dio prirode, a priroda dio čovjeka, odlučili smo se inspiraciju pronaći upravo u prirodi.

Tooth Friendly Zone